Autoimuni sistem i auto-inflamacijske bolesti

Ova brošura pruža opšte informacije o autoimunim i autoinflamatornim oboljenjima kod pacijenata sa primarnom imunodeficijencijom.

Primarne imunodeficijencije (PID) su široka grupa različitih urođenih poremećaja u radu našeg imunog sistema koji se javljaju kada delovi imunog sistema (pre svega neke ćelije i proteini) ne funkcionišu kako treba. Primarne imunodeficijencije najčešće su izazvane poremećajima ili mutacijama gena, od kojih je većina nasledna. Do danas je otkriveno preko 250 vrsta primarnih imunodeficijencija.

Imuni sistem obično pomaže u zaštiti tela od infekcija koje izazaivaju mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi ili gljivice. Kako je imuni sistem kod ljudi sa PID izmenjen, oni su više izloženi infekcijama nego ostali ljudi. Takođe, teže se bore protiv infekcija.

Imuni sistem se deli na sva sistema: na ‘urođeni’ (ne-specifični) i ‘adaptirani’ (specifični) imuni sistem.

 

Ceo tekst možete preuzeti klikom na ikonu


 

Lečenje PIDa

Najpre pažljivo doziranim odgovarajućim antibioticima za česte ponovljene infekcije gornjih i donjih disajnih puteva čime se bitno popravlja kvalitet života pacijenta i porodice.

Opširnije

 

JM Logo With Tag veci

Jeffrey Modell Foundation

Šta je PID?

Primarne imunodeficijencije su grupa poremećaja u radu našeg imunog sistema koji nastaju kada delovi imunog sistema (pre svega neke ćelije i proteini) ne funkcionišu kako treba.

IPOPI                    

Uzroci

PID su uzrokovane naslednim ili genetskim poremećajima imunog sistema, sa njim se dete rađa, a bolest se može manifestovati odmah po rođenju ili kasnije tokom života.

  esid               ingid                JM Logo With Tag