Svetska nedelja PID 2019

WPIW-banner-WPIW-tagline

UČINIMO DOSTUPNOM TERAPIJU osobama sa primarnim imunodeficijencijama - PID (urođenim poremećajem imunog sistema)! Unapredimo kvalitet njihovih života i održivost zdravstvenog sistema!

Razvrstana u “retke bolesti” Primarma imunodeficijencija (PID) je nasledni genetski poremećaj telesnog imunog sistema, koji se ogleda u tome što je imuni sistem odsutan delimično ili potpuno, ili ne funkcioniše kako bi trebalo. Ovaj nedostatak je uzrok čestih i veoma različitih infekcija u različitim delovima organizma kao što su koža, uši, pluća, stomak itd.; infekcije su često hronične, uporne i iscrpljujuće. Obzirom da je najčešće dijagnostikovan oblik PID manjak/nedostatak antitela, obzirom da sada već postoji više od 300 oblika PID, da se najčešće javlja kao „obična“ infekcija, praktičari ih često i tretiraju na tom pojavnom nivou, ne ulazeći u potencijalne uzroke infekcija. Zato se one ponavljaju i razvijaju trajna oštećenja pojedinih organa, invalidnosti i čak smrti. Ukoliko su na vreme prepoznati, ovi poremećaji se mogu lečiti a u nekim slučajevima i izlečivi.


Ove godine se Svetska nedelja PID od 22 do 29 aprila obeležava jedanaesti put, sa ciljem da se podigne svest javnosti o PID i da se širom sveta prepozna važnost dostupnosti imunoglobulinske (Ig) terapije za osobe sa PID. Samo organizovana akcija može da obezbedi efektivni i univerzalni pristup terapiji za osobe koje žive sa PID, pristup najboljoj terapiji za svakog pojedinca.

Od suštinske je važnosti da se na svim nivoima naprave određeni pomaci, obezbedi puna podrška i optimalna nega osobama sa PID kao i da se imunoglobulinska terapija definiše kao prioritetna za osobe sa PID, u odnosu na druge indikacije i oboljenja.

 

 10 znakova IPOPI novi small    wpiw-poster-all  wpiw-centred-care

 wpiw-infographic  

 

Svetska nedelja primarnih imunodeficijencija 2016

Logo colour-2013-straplineI ove godine Svetska nedelja primarnih imunodeficijencija tradicionalno se obeležava širom sveta. U Srbiji obeležavanje Svetske PID nedelje protiče u nastojanjima POsPID da  se unapredi dijagnostika, obezbedi pravovremena I prema važećim svetskim standardima propisana imunoglobulinska terapija I da se budućim medicinskim radnicima bolje približi ovaj spektar obolenja.

 

poster world pi week POsPID sponsor serbian10 znakova IPOPI novi small 

 

Zagrli

karton zagrli

pdf1

 Zagrli

#‎zagrlizaretke ‪#‎hugforrare Počinje!

hugforrare

Zagrlite nekoga, okačite fotografiju na www.zagrlizaretke.com i priključite se obaranju Ginisovog rekorda! Hajde da zajedno učinimo da se što više čuje za retke bolesti!

zagrlizaretke.com - Zagrli za retke, zagrli za Ginisa!

Pridružite nam se u periodu između 21. i 27.2. kako bi pokušali da oborimo Ginisov rekord u najvećoj onlajn foto galeriji zagrljaja!

 

fb-art Retke bolesti

 

Svetski dan Retkih bolesti 29. februar 2016.

danrethihbolesti2016

Svetski dan Retkih bolesti 29 februar I ove godine se obeležava u Srbiji I širom sveta.

27. februara 2016. Godine od 11.00 do 14.00 casova u svečanoj sali Poliklinike Kliničkog centra Srbije u okviru redovne Skupštine udruženja POsPID obeležićemo Dan retkih bolesti 2016.

Pridružićemo se akciji Zagrli za retke, zagrli za Ginisa! koju je pokrenuo EURORDIS, a u Srbiji preuzeo NORBS- Nacionalna Organiyacija ya retke bolesti Srbije, zagrlizaretke.com

Opširnije...

Svetska nedelja primarnih imunodeficijencija

Logo colour-2013-strapline25. aprila 2015 godine udruženje POsPID je Šetnjom kroz grad obeležilo Svetsku nedelju primarnih imunodeficijencija (22-29.april), pod sloganom Pretvorimo nadu u akciju! Istraži. Dijagnostikuj. Leči.

U manifestaciji su učestvovali pacijenti sa PID, članovi njihovih porodica, lekari, medicinske sestre, donatori, a priključili su se I učenici srednje medicinske škole iz Beograda sa profesorkama I predstavnici NORBS-a (Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije).

Učesnici su se na početku manifestacije u 11h okupili u prostoru Impact Hub u Beogradu gde su razmenili informacije o svojim aktivnostima, razgovarali o uslovima lečenja osoba sa PID u Srbiji I aktuelnim pitanjima u okviru svetske kampanje koja se odnose na vakcinaciju osoba sa PID I članova porodica, ranoj dijagnostici, pravilnom lečenju I kvalitetu života osoba sa PID.

Opširnije...

Logo colour-2013-strapline

 

 

IPOPI Logo With Tag 5

 

Lečenje PIDa

Najpre pažljivo doziranim odgovarajućim antibioticima za česte ponovljene infekcije gornjih i donjih disajnih puteva čime se bitno popravlja kvalitet života pacijenta i porodice.

Opširnije

 

JM Logo With Tag veci

Jeffrey Modell Foundation

Šta je PID?

Primarne imunodeficijencije su grupa poremećaja u radu našeg imunog sistema koji nastaju kada delovi imunog sistema (pre svega neke ćelije i proteini) ne funkcionišu kako treba.

IPOPI                    

Uzroci

PID su uzrokovane naslednim ili genetskim poremećajima imunog sistema, sa njim se dete rađa, a bolest se može manifestovati odmah po rođenju ili kasnije tokom života.

  esid               ingid                JM Logo With Tag